Antal tävlande: 140
Den 26 juni 1959 är ett magiskt datum för många svenskar. Det var den natten, svensk tid, som göteborgaren Ingemar Johansson blev professionell tungviktsmästare i Yankee Stadium, New York, efter att han besegrat Floyd Paterson i tredje ronden. Utgången av matchen var en alla tiders sensation över nästan hela världen, utom möjligtvis i Sverige. Floyd var nämligen skyhög favorit till segern hos alla experter och spelbolag i USA.
Ingemar och hans stora stab med Edvin Ahlkvist i spetsen stannade kvar för bland annat PR-jobb i USA några dagar, innan återresan hem till Göteborg och Torslanda.
Vi som var med, och även yngre svenskar, har vid flera tillfällen sett filmen hur Ingemar Johansson kommer i en helikopter från Torslanda flygplats till Nya Ullevi där han fick ett varmt mottagande av 10 000-tals människor.
Någonstans just här lyckades Falkenbergs MK få kontakt med Ingemar och inbjöd den motorintresserade mästaren till Västkustloppet, som 1959 kördes redan den 5 juli!
Ingemar kom i god tid till tävlingen, presenterades av speakern, skjutsades runt banan så att publiken fick se vår svenske världsmästare och stannade sedan för att följa tävlingarna och snacka med förarna och publiken. Hur många autografer världsmästaren fick skriva i depån vet ingen. Ingemar drog ner stora applåder bland de 20 000 besökarna, det högsta besöksantalet sedan de allra första åren i Skrea. Den fina publiksiffran rättade till FMK:s finanser, de senaste åren hade nämligen tävlingen knappt gått ihop ekonomiskt.
Applåder blev det också för C G Hammarlund i Porscheklassen. Än en gång vann nämligen Hammarlund. Klassen.
En annan "följetong" i Västkustloppet var Curt Lincoln, Finland, som vann midget/F3-loppet.
Om FMK gladdes över 1959-års fina publiksiffra, så var det inte lika muntert hos polisen i Falkenberg helgen då loppet avgjordes. Polisen fick en stökig lördagskväll och natt mot söndagen. Följande artikel stod att läsa i Hallands Nyheter dagen efter Västkustloppet, måndagen den 6 juli:
"Natten till söndagen blev en verklig skräcknatt för polisen. Det som inträffade är varken mer eller mindre än skandal, säger man. 22 unga människor togs omhand för fylleri. Mångdubbelt fler hade behövt vård, men polisens resurser räckte inte till. De 22 arrestanterna låg huller om buller på polisstationen. För säkerhets skull rekvirerade man tre lediga järnvägsvagnar på stationsområdet. På ansvarigt håll undrar man, om det inte finns skäl nu, att överväga Västkustloppets vara eller icke vara. Det kan inte vara försvarligt att en hel stad, i samband med semester, skall terroriseras av ligister av båda könen".
Tilläggas skall att 1950- och 60-talets "svans" till stora motortävlingar har försvunnit för länge sedan. Numera samlas många tusen människor runt tävlingar utan bråk och fylleri. I dag är det andra idrotter som brottas med de här problemen, som motorsporten hade för 4050-år sedan.