Antal tävlande: 161
Sol och regn under årets Velodromlopp
Velodromloppet Historic Grand Prix kördes på Gelleråsen Arena med 200 deltagare. Under fredagen och lördagen var det tropisk värme medan söndagen bjöd på svenskt midsommarväder, det vill säga regn
Det är precis 30 år sedan det första Velodromloppet för historisk racing kördes.
Årets största nyhet var en specialuppvisning av extrema sportvagnar för att hedra Lars-Göran Widenborg, som var en av grundarna när Racerhistoriska klubben bildades 1978. Lars-Göran har under året bidragit med sin stora tekniska kompetens och varit en ivrig och entusiastisk person som har skrivit många reglementen och han har besiktat otaliga bilar. Dock har åldern börjat ta ut sin rätt och Lasse är inte så pigg och vital längre. Pekka Nyström började som lärling i Lasses verkstad på 80-talet och 1987 köpte Lasse en CanAm-bil. Tyvärr hann Lasse aldrig köra bilen, som ställdes åt sidan för framtida bruk. Åren gick och i vintras gjorde Pekka ett ordentligt ryck och färdigställde bilen, som kördes för första gången nu i helgen. Lasse fick åka med några varv. Det är en brutalt snabb bil och med raka rör lät den så som den var byggd för att låta en gång i tiden. Lasse såg närmast chockad ut när han klev ur bilen. På frågan hur han mådde svarade han: - Jag mår bra som fan, men jag skulle vilja ha en öl!
Standard & GT 1966-1971 över 1300cc
Heatet för standard och GT-bilar över 1300cc 1966-1971 var helgens största heat med 25 bilar på griden. Bo Warmenius tog ledningen från pole. Josef Viktorsson startade tvåa, men tappade flera placeringar i starten. Det blev en härlig och sevärd kamp mellan Warmenius, Pekka Nyström, Jonas Bengtsson och bröderna Josef & Arvid Viktorsson. Josef var nere på femte plats när han började sin upphämtning. Bengtsson snurrade och Arvid sprängde en oljeslang, som skapade mycket sanering efteråt. Josef lyckades ta sig hela vägen upp och vinna heatet före Nyström och Warmenius. Den engelske proffsföraren Steve Soper kvalade in på sjätte plats totalt i den nya klassen Trans AM, men tyvärr brast en drivaxel i starten och han tvingades parkera
Jari Tabell vann premiärracet i Trans AM med sin Dodge Dart. Som kuriosa kan nämnas att när det första Trans AM-racet kördes i USA 1966 vanns det också av en Dodge Dart
Bengtsson startade i pole i andra racet och han tog starten, men han tappade den snart till Josef Viktorsson som sedan ledde ända till målet där han tog sin andra raka seger före Wåge Sörman och Warmenius.
I klassen under 1300cc var den finske nykomlingen Jere Salo överlägset snabbast med sin nybyggda Ford Escort 1300 GT. Han var nästan sekunden snabbare än Anders Jensen i kvalet, i en likadan bil. I första racet ledde Salo överlägset när hans bil plötsligt började ryka oroväckande. Han fick teknisk flagg, men eftersom det bara återstod några få varv beslutade han sig för att köra i mål. Detta uppskattades inte av tävlingsledningen som gav honom tidstillägg så att han missade pallen. Segern togs i stället av Hans Eklund före Conny Abrahamsson och Hasse Jerkerfot. I andra race var det inget fel på Salos bil och han vann med en och en halv minut (!) före Claudio Menchini och Abrahamsson.
GT före 1965
Det är inte alltid vi är bortskämda med så många GT-bilar, men den här helgen kom det 22 bilar till start! Kennet Persson tog ledningen från pole före Janne Kling. De följdes åt hela vägen till målet där Persson vann före Kling. Pekka Nyström hade en hård fight med Palle Birkelund. Det var David mot Goliat där Birkelund vann kampen med sin lilla Ginetta G4R och tog tredjeplatsen. I det andra racet tog Nyström ledningen, men på det andra varvet bromsade han aningen för sent efter långa rakan och tvingades ta escaperoaden. Han tappade några placeringar, men började genast köra upp sig, dock stannade plötsligt bilen på det tredje varvet och det var slutkört. Persson tog en enkel seger före Claes Andersson och Nikolaj E Mortensen.
1000cc Cupen
Utan Hans Beckert blev det en enkel seger för Jonas E Pölda i 1000cc Cupen före Jan Christians och Gustaf Stenquist. Tyvärr tvingades Pölda parkera bara efter några hundra meter av andra racet när växellådan rasade. Christians tackade för bjudningen och vann loppet före Stenquist och Fredrik Tornérhielm. I E-klassen vann Tobias Svanberg dubbelt före Peter Svensson och Bernt Bringefors.
Standardbilar före 1965 över 1000cc
I det stora standardvagnsheatet före 1965 tog Anders Skölin pole, men det var Lars Esselius som var kvickast i starten. Skölin kunde återta ledningen och vinna före Esslius och Hans Beckert. I det andra racet var det regn och det gjorde att det blev ett helt annat race. V8:orna i täten såg ut som statister när alla hundkojor kom farande. Beckert tog ledningen, men tvingades bryta med drivaxelbrott på det sjätte varvet. Förre STCC-föraren Joakim Frid vann racet i endast sin andra start någonsin i en hundkoja. Kevin Bengtsson kom tvåa och finländaren Juha Liukkonen tycktes ignorera att det regnade, för han lyckades surfa in på tredjeplatsen med sin Ford Falcon.
Standard & GT 1972-1990
I det nyaste standardbilsheatet fick vi se de snabba danska bröderna Mads och Per Leth Sörensen. Mads tog pole före Anders Berger och brodern Per. Mads fick till en perfekt start, medan Anders inte kom iväg lika bra och han tappade därför en placering till Per. Anders fick kämpa i många varv innan han kom förbi Per och då var avståndet stort fram till Mads. Anders lyckades minska avståndet, men kom inte riktigt ikapp. Mads vann före Anders och Per. Anders satte snabbaste varv och startade i pole i andra, men han kom inte iväg i blötan utan tappade ned till femte plats. Den föraren som imponerade mest i regnet var Jan Henriksson i sin Porsche 944 Turbo. Han flög fram och tog andraplatsen, bakom Mads Leth Sörensen. Anders Berger tog tredjeplatsen.
Förkrigsbilar
De riktigt äldsta bilarna, från tiden före andra världskriget, var endast tre till antalet som körde racen. Magnus Neergaard vann båda racen före Håkan Håkansson och Glenn Billqvist, men de körde ytterligare en tävling, som lockade nio bilar till start, när de körde regularity i stället. Rickard Larsson var jämnast av förkrigarna med sin Wolseley Hornet SP. Hans tidsdifferens mellan de fyra varven var endast 1.5 sekund! Neergaard var näst bäst och Börje Pettersson kom trea.
Formula Junior
Det skulle ha körts en Baltisk Cup för Formula Junior i Riga, Pärnu och Karlskoga, men det blev för få anmälda, varför cupen ställdes in. Amerikanen John Chip Fudge hade dock redan hunnit boka flygbiljetter varför han bestämde sig att åka till Velodromloppet i alla fall! Det blev tio bilar som körde i heatet, varav en F3 1000cc som kördes av Anders Lofthammar. Norrmannen Petter Huse vann före Hans Hillebrink och Lofthammar. I det andra racet vann Huse före Hillebrink och nämnde amerikanen Fudge.
Formel Vee
Formel Vee delades upp i klasserna B och C. I B-gruppen startade Magnus Rugsveen i pole, men han tappade snart ledningen till Jan Lindqvist. På det åttonde varvet snurrade Lindqvist av och tvingades bryta. Rugsveen vann knappt före Thomas Lundström och Fredrik Häger. Det blev ny kamp mellan Rugsveen, Lindqvist och Lundström i det andra racet, men nu var det Rugsveen som snurrade av i ledning
Lindqvist vann före Lundström och Simo Kohonen.
I C-klassen tog Lindqvist kommandot direkt medan Johan Lund, Richard Lillen Persson och Pontus Bencsik kämpade om resterande pallplatser. Lindqvist vann klart före Lund, Persson och Bencsik. I andra racet tog Lund direkt hand om ledningen, medan Persson snurrade. Bencsik, Lindqvist och Lars-Gunnar Vegas Johansson kämpade om positioner. Lindqvist tvingades bryta medan Persson lyckades köra upp sig till andraplatsen i mål bakom Lund. Bencsik tog tredjeplatsen.
Formel Ford
Henry Sandblom tog ledningen från pole i Formel Ford och han ledde klart när han snurrade av banan! Det blev en snygg 360 och sedan var han snabbt igång igen, men Nicklas Nilsson hann få för stort försprång. Nilsson vann före Sandblom och Bengt Lofthammar. Det var ingen som rådde på Nilsson i det andra racet i regnet. Han vann klart före Oscar Palm och Dan Lindblom.
Formula Slicks
I det snabba slicksheatet var Torgny Johansson på åkhumör och han vann första racet enkelt före Alexander Weiss och Peter Lill-Orsa Bohlin. Det blev dock något helt annat i regnet i andra heatet. Johansson slet med fästet och fick ta till escaperoaden både två och tre gånger och han tappade därmed många placeringar. Bohlin visade sin klass och han vann klart före Jan Fredriksson och Tomas Andersson.
Under middagen på lördagskvällen delades RHKs vandringspriser ut. Anders Lofthammar fick Ronnie Peterson statyn, Jan-Åke Jana Andersson fick Presidents Trophy och Bengt-Åke Bengtsson fick Torstens memorial.
Nästa tävling är Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp som körs i månadsskiftet juni/juli.
Bengt-Åce Gustavsson www.racefoto.se